Torkan drog till sig stora mängder granbarkborrar

Uppdaterad
Publicerad

Årets angrepp av granbarkborrar är dubbelt så stora som förra året. Skogsstyrelsen uppskattar att de orsakat skador för en halv miljard kronor. Och orsaken är förra årets extremtorka.

Förra året drabbades stora delar av granskogen av granbarkborren, som ett resultat av den torra sommaren. Trots att årets sommar inte varit extremt torr anser Skogsstyrelsen att årets skador är dubbelt så stora som förra årets. Och det som en direkt följd av extremtorkan.

– Årets angrepp beror på förra årets torka, säger Ove Arnesson som är skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Han förklarar att granarna förra året blev försvagade på grund av torkan och dessutom utsatta för stora angrepp av granbarkborrar som i sin tur kunde föröka sig i högre takt än vad som är normalt, just på grund av att det var torrt och varmt.

Utsätts i flera omgångar

Den här sommaren har granarna, som i många fall varit stressade och försvagade sedan förra årets torka, utsatts för flera omgångar av angrepp av svärmande granbarkborrar.

Och angreppen i Kalmar län är bland de värsta i hela landet, säger Ove Arnesson som är skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

När han ska förklara hur stora skadorna på skogen blivit efter torka och granbarkborreangrepp säger han att skadorna på skogen är större än vad det blev efter stormen Gudrun och stormen Per.

– I år räknar vi med att det handlar om upp emot en miljon kubikmeter skadad gran och det är med bred marginal det värsta vi har sett, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.