Aftonbladet avslöjar att Smålandsgran utgett sig för att sälja Krav-märkta granar som egentligen inte var ekologiska. Foto: TT

Granproducent i Torsås anklagas för bluff med Krav-märkning

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Smålandsgran, som har sitt säte i Torsås kommun, anklagas för att ha bluffat med Krav-märkningen av sina julgranar. Tusentals granar märktes men var egentligen icke ekologiska granar inköpta från Danmark, Polen och Lettand, avslöjar Aftonbladet.

På Smålandsgrans Facebooksida anger de att granarna kommer från ”de välmående odlingarna i Småland”.

– Vi har upptäckt att de märkt granar som köpts av oss som ekologiska trots att vi inte har några ekologiska odlingar, säger en dansk granproducent till Aftonbladet.

Företagets Krav-certifiering har nu återkallats och de stängs av från märkningen i 1,5 år.

Stor butikskedja säger upp samarbetet

På grund av detta har nu växtföretaget Plantagen sagt upp samarbetet med granproducenten. De kommer därför inte kunna sälja några Krav-märkta julgranar i år.

Förväxlade etiketter

Till SVT säger Smålandsgran att tusentals KRAV-etiketter gick till märkning av icke ekologiska granar från Polen av misstag tidigare i höst. Ett misstag som dock hann åtgärdas i tid utan att några felmärkta granar såldes, hävdar Anna Benson, vd på bolaget.

– Det var tryckeriet som skickade fel etiketter men ingen gran hann levereras felmärkt, säger hon.

Administrativa brister

Företaget brister i sin redovisning men kan garantera granarnas ursprung, menar Anna Benson.

– Vi har koll på var granarna kommer ifrån men vi har brustit i vår administrativa redovisning av dem. Vi har växt väldigt snabbt de senaste åren och måste nu bli bättre på att redovisa tydligare så att det går att spåra hela processen.

Varför väljer då KRAV att avsluta samarbetet med er?

– De har upptäckt brister i vår hantering och har därför pausat samarbetet. Men vi är i full fart med att åtgärda dessa brister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer