Under onsdagskvällen brann delar av en åker och buskage på södra Öland i närheten av Degerhamn. Foto: Helmuth Petersson, David Petersson

Fält brann på Öland – bönder uppmanas ha med extra släckningsresurser

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan 17-tiden på onsdagskvällen kom ett larm om en gräsbrand ï närheten av Degerhamn på södra Öland. Delar av en åker och buskage stod i brand. Elden är under kontroll men räddningstjänsten skickar med en uppmaning till lantbrukare.

På grund av den torra marken uppmanar nu räddningstjänsten alla lantbrukare i området att ta med sig extra släckningsresurser när de åker ut på åkrarna.

– Som till exempel traktorer med påkopplad harv eller vattentunnor, för det är extremt torrt. Räddningstjänsten har också fått in liknande tillbud innan, säger Jakobine Fredskov, larmoperatör.

Stor yta som brann

När räddningstjänsten anlände till branden var den en yta av åker och buskage på cirka 400 gånger 500 meter som brann. Initialt fanns en spridningsrisk men strax efter 18.30-tiden meddelade Trygghet- och larmcentralen att branden var under kontroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.