Grennaskolan förlorar statsbidrag: ”Vi klarar oss nog”

Uppdaterad
Publicerad

2,5 miljoner kronor. Det är vad riksinternatet Grennaskolan skulle förlora i rena pengar om statsbidragen försvinner. Men rektorn Mats Almlöw, säger att skolan klarar sig bra ändå.

Regeringen föreslår att riksinternaten Lundsbergs skola, Grennaskolan och Sigtuna humanistiska läroverk, får samma villkor som friskolorna, rapporterar Ekot. De förlorar då sina statsbidrag och förbjuds att ta ut avgifter av eleverna. Förslaget skickas nu ut på remiss och föreslås träda i kraft den 1 juli 2015.

Summan 2,5 miljoner kronor är baserad på det antal elever som går på skolan just nu. Idag bor 80 elever på Grennaskolans internat, varav 37 barn till utlandssvenskar. För dessa betalas det årligen ut 2,4 miljoner i statsbidrag.

Skolan tar inte ut någon avgift för de 70-talet grundskoleelever som går i skolans högstadium men som inte bor på skolan.

Däremot tas det ut en terminsavgift på 2000 kronor för gymnasieeleverna. Och denna avgift ger, enligt Almlöw, eleverna tillgång till olika fritidsaktiviteter vid skolan. Sammantaget ger terminsavgifterna en intäkt för skolan på 100 000 per år.

Försvinner statsbidraget och rätten att ta ut terminsavgift tappar alltså Grennaskolan totalt 2,5 miljoner kronor.

– Förlusten är hanterbar för oss, säger Mats Almlöw.

Oklarheter

Däremot anser han att oklarheterna om vad som är vad på internatskolorna är ett stort bekymmer, vilket bland annat visade sej när Skolinspektionen försökte stänga Lundsberg. När frågan prövades rättsligt visade det sig att skolans internatverksamhet inte låg inom Skolinspektionens ansvarsområde.

– Är internatverksamheten en del av skolan får vi inte ta ut extra avgifter. Det är en konsekvens av den nya skollagen. Är den verksamheten fristående från skolan kommer situationen i en helt annan dager och jag förväntar mig att utredningen kommer att klargöra det, säger Mats Almlöw.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grennaskolan kan förlora statsbidrag

Mer i ämnet