• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilskrot i Boländerna, i Uppsala län. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Giftfria plantor på frammarsch

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på giftfria trädplantor växer. I Flåboda i Småland satsar Södra skogsägarna flera miljoner på att utveckla den giftfria verksamheten.

Ida Karlsson är platschef på Flåboda plantskola.

– Alla tjänar på ett helt giftfritt skogsbruk. Men som människa kan man till exempel plantera helt utan skyddsutrusning som skyddshandskar. Man kan ha med sina barn för att få det till en familjeupplevelse att plantera ny skog, säger hon.

Skyddade mot snytbaggen

Tidigare har insektsgift skyddat små gran- och tallplantor från skadedjuret snytbaggen. Det är de första åren då stammen inte är så grov som plantan behöver skyddas.

Satsar miljoner

Efterfrågan på giftfria trädplantor växer och Södra skogsägarna satsar nu 15 miljoner kronor på sin anläggning i Flåboda i Småland. Här ska nämligen giftet ersättas med en vit beläggning, ett så kallat mekaniskt skydd.

– På den unga plantans bark så lägger man ett vitt skydd längs barken så att snytbaggen inte klarar av att bita igenom och på så sätt så väljer den någon annan föda, säger Ida Karlsson.

Giftfritt i framtiden

På Flåboda plantskola sätts omkring 15 miljoner gran- och tallplantor varje år. Omkring tio miljoner av dem kommer ut ur anläggningen som färdiga plantor. 

– Någon gång inom de närmsta åren tror jag att vi kommer i princip bara ha mekaniska skydd kvar.

Vad är nackdelarna då?

– Jag har faktiskt svårt att se några nackdelar. Skyddet är lite dyrare men betydligt mer långtidsverkande, säger Ida Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer