Carina Bengtsson (C), trafiknämndens ordförande Region Kronoberg vill ha ett central beslut från Arbetsmiljöverket eller Folkhälsomyndigheten för alla chaufförer i hela landet. Foto: SVT/Region Kronoberg

Grimslövsbuss tvingas spärra av förarplatserna

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket förbjuder Grimslövsbuss att trafikera linjetrafik utan avspärrade förarplatser. Nyligen har andra bussbolag som även kör för Länstrafiken Kronoberg tvingats till samma åtgärd. Regionen ser inget behov av generella regler trots detta.

– Vi kommer att följa Arbetsmiljöverkets beslut men vi kommer inte att ta ett generellt beslut för alla de bussbolag som vi anlitar, säger Carina Bengtsson, trafiknämndens ordförande Region Kronoberg.

Åtgärder ska begränsa smittorisk för bussförare

Enligt beslutet ska bussbolaget spärra av de två främsta stolsraderna och fram till förarplatsen på bussen för att begränsa smittorisken för bussförarna, som löper fyra gånger så stor risk jämfört med övriga yrkesgrupper att drabbas av covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten.

Grimlövsbuss blir ännu ett bolag som kör för Länstrafiken Kronoberg som tvingas spärra av förarplatserna efter beslut från Arbetsmiljöverket.Tidigare har Moheda Buss AB och Karlssons Buss i Ljungby tvingats till samma åtgärder.

Det är några bolag som tvingas till åtgärder, varför inte ta ett generellt beslut för alla bussbolag ni anlitar?

– Vi vill ha ett central beslut från Arbetsmiljöverket eller Folkhälsomyndigheten som gäller alla chaufförer i hela landet, säger Carina Bengtsson (C).

Vite om 100 000 kr

Om en buss körs utan att dessa villkor är uppfyllda blir företaget skyldigt att betala ett vite på 100 000 kr, enligt beslutet.

Beslutet gäller tillsvidare, dock längst till den 30 oktober 2020.

Tidigare beslut i juli

Grimslövsbuss

1a. Området från de två främsta stolsraderna och fram till förarplatsen på

bussen ska vara avspärrat så att avståndet mellan bussförare och passagerare

kan upprätthållas.

1b. Det ska finnas tydlig markering och information till passagerarna att de inte

får vistas i det avspärrade området.

Bergkvarabuss

Bussens främre dörr får inte öppnas för på – och avstigning av passagerare

Sven Carlssons Trafik AB, depå Ljungby

1 a) Bussens främre dörr får inte öppnas för på- eller avstigning av passagerare.

1 b) Området från de två främsta stolsraderna och fram till förarplatsen på

bussen ska vara avspärrade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.