Foto: Illustration: Arkitektbolaget

Grönt ljus för ny skola i Växjö

Publicerad

Utbildningsnämnden i Växjö har beslutat att genomföra byggnationen av nya Furutåskolan. Planen är att ersätta befintliga skolbyggnader med nya – och utöka kapaciteten.

Skolan är en F-6 skola med tillhörande fritidshem. Utredningar som gjorts visar att skolan har ett renoveringsbehov samtidigt som det finns ett behov att bygga ut för att kunna ta emot ytterligare en klass per årskurs. Det blir också en ny sporthall.

– Skolan byggdes 1973 och nuvarande lokaler är slitna och gamla. Utredningen som gjordes 2021 är det som ligger till grund för beslutet att bygga nytt, säger Anders Elingfors, förvaltningschef utbildningsförvaltningen.

Växjö

Kan stå klar hösten 2025

Den nya skolan beräkans kosta 397 miljoner kronor och föreslås byggas intill den nuvarande skolan.

– Det är mycket glädjande att vi äntligen kommit så här långt i processen. Den nya skolan kommer att byggas klart innan nuvarande skola rivs. Det gör att barnen kan gå klart i befintliga lokaler innan de flyttar in i de nya, säger Julia Berg (S), utbildningsnämndens ordförande.

Slutgiltigt beslut om byggnation tas av kommunfullmäktige den 16 maj. Blir det ja även där beräknas skolan stå klar höstterminen 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet