Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sönderslaget glas, nattvardsvin på golvet och en tömd pulversläckare. – Det känns chockartat. Jag har svårt att förstå vem som gjort det här, säger Gerth Thorstensson som är pastor i Målillas frikyrkoförsamling som nyligen utsattes för skadegörelse. Foto: Karin Ahlgren

Pastorn: ”Kyrkolokalen är fullständigt raserad”

Uppdaterad
Publicerad

Omkullvälta stolar, sönderslaget glas, nattvardsvin på golvet och ett omkullslängt altarkors. Så ser en del av den skadegörelse ut som frikyrkan i Målilla blivit utsatt för.

– Det känns chockartat. Kyrkolokalen är fullständigt raserad. Jag har svårt att förstå vem som gjort det här, säger Gerth Thorstensson som är pastor i Målillas frikyrkoförsamling.

Det luktar fortfarande brandrök inne i Målillas frikyrka. Inne i ett rum som normalt sett används av barn som kan leka och pyssla ligger en hög med förkolnade papper mitt på golvet.

– De som var här inne har eldat också, men tack och lov tog sig inte branden, säger Gerth Thorstensson och petar försiktigt med foten i askhögen.

Stökigt och sönderslaget

Vart han än visar oss runt i kyrkans lokaler är det sönderslaget eller kullvält. I den stora samlingslokalen ligger det stora altarkorset på golvet i en röra tillsammans med församlingens piano och omkullvälta stolar.

– Det är svårt att veta om det här går att använda igen, säger Gerth och tittar på pianodelarna som ligger på golvet.

Tro, hopp och kärlek

Gerth som visar runt är samlad men tagen av skadegörelsen som upptäcktes vid 18-tiden i tisdags. Han har svårt att förstå vem eller varför någon eller några brutit sig in i kyrkan, i syfte att slå sönder.

– Det är chockartat, bedrövligt och svårt att förstå vem som kan tänka sig göra så här.

Hur påverkar detta er verksamhet?

– Vi kan ju inte vara i den här lokalen, men vi kommer att fortsätta med oförminskad kraft att sprida tro, hopp och kärlek.

Polisen har genomfört en brottsplatsundersökning och rubricerar händelsen som skadegörelse.

I klippet ovan kan du se hur skadegörelsen ser ut i frikyrkans lokaler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.