default_caption

Kvinna våldtogs med grillgaffel

Uppdaterad
Publicerad

2009 misshandlades och våldtogs en ung kvinna med en grillgaffel.

I veckan tar Göta Hovrätt upp ett uppmärksammat fall där en man i juni våldtog och misshandlade en 65-årig kvinna från Lessebo.

För fyra år sedan gjorde han samma sak, mot en ung kvinna i Hovmantorp. Och nu vågar hon berätta om hur hennes liv förändrats efter natten då hon våldtogs med en grillgaffel.

Grov våldtäkt i Hovmantorp

När den unga kvinnan fick höra talas om våldtäkten i Lessebo kom hennes minnen tillbaka.

– Jag kände i min mage att det var han som hade varit i farten igen och att jag hade rätt. Jag hade ju sagt allt det här till socialen och polisen – att han skulle göra så här när han kom ut – men mina ord gick inte fram till dem, säger kvinnan, som vill vara anonym, till Smålandsnytt.

Grillgaffel i underlivet

Det var för fyra år sedan som hon kämpade för sitt liv i en lägenhet i Hovmantorp. Hon jagades av en man som slog och sparkade henne, slet tussar ur hennes hår och trängde in skaftet av en grillgaffel i hennes underliv. Kvinnan lyckades fly och tillkalla polis, men mardrömmen var inte slut.

Det tog nästan två år tills det blev rättegång i Växjö tingsrätt. Under den tiden levde kvinnan med persiennerna neddragna i ständig rädsla för att han skulle kasta sig över henne igen.

Kniv under kudden

Mannen har kriminell bakgrund och är bland annat dömd för mord. Den här gången dömdes han till två års fängelse, men i augusti 2012 frigavs han villkorligt.

Då började kvinnan att sova med en kniv under kudden, rädd för att han skulle komma tillbaka för att avsluta det han påbörjade den där sommarkvällen 2009.

I dag lever kvinnan med skyddad identitet, i en helt annan del av Sverige. Hon har brutit med sitt förflutna. Hon mår fysiskt och psykiskt dåligt, drömmer mardrömmar, äter fortfarande lugnande tabletter.

Inte hjälplöst tillstånd

Mannen fick ett relativt kort fängelsestraff, eftersom Göta Hovrätt ansåg att det inte rörde sig om en våldtäkt utan om sexuellt ofredande. Anledningen var att kvinnan inte befann sig i ett hjälplöst tillstånd eftersom hon klart och tydligt hade sagt nej, menade hovrätten.

– Min reaktion på domen som kom den 2 augusti 2011 var rädsla, besvikelse, ilska. Jag kände ju att han lika gärna kunde ha slagit ihjäl mig den där kvällen den 26 juni 2009. Straffet var skrattretande. Det kändes som ett hån mot mig och vad jag gått igenom, berättar kvinnan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grov våldtäkt i Hovmantorp

Mer i ämnet