Landet näst bästa grundskola finns i Borgholm, det visar SKL:s nyligen genomförda undersökning. Foto: Arkivfoto/SVT

Grundskolan i Borgholm – landets näst bästa

Uppdaterad
Publicerad

När Sveriges kommuner och landsting nyligen presenterade Sveriges elevers kunskapsresultat visade den undersökningen att Borgholms grundskola är näst bäst i landet.

Den öppna jämförelsen, som undersökningen heter, tar hänsyn till kommunernas olika elevsammansättningar. Och enligt SKL:s rapport utmärker sig Borgholms grundskola framför allt på tre områden:

Gymnasiebehörigheten ökade mellan 2016 och 2017 i Borgholm, medan snittet i landet minskade under samma period.

Pojkar i Borgholms kommun har bättre resultat än flickor, i de flesta av landets kommuner är det tvärtom.

Firades med tårta

Borgholms resultat är bättre än förväntat med tanke på de socioekonomiska förutsättningarna.

I Borgholm firades det fina resultatet med tårta, tidigare i veckan.

Lennart Andersson (S) är ordförande i utbildningsnämnden i Borgholm, han anser att det finns flera faktorer som ligger bakom det fina resultatet.

–Dels har vi små enheter inom skolan, så det är lätt att bygga relationer mellan lärare, föräldrar och elever. Dels har vi väldigt duktiga lärare som är välutibldade och så jobbar vi nära Linnéuniversitetet i olika projekt, säger han.

Den som vill fördjupa sig i SKL:s öppna jämförelse om grundskolorna i Sverige finns mer information att hämta på SKL:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.