Fartyget töms nu på olja för att sedan bärgas. Foto: Kustbevakningen

Grundstötta fartyget töms på olja

Uppdaterad
Publicerad

Tidigast under tisdagen kan det grundstötta fartyget utanför Oskarshamn dras loss. Först ska det tömmas på 28.000 liter dieselolja.

Under måndagen kommer en pråm lastad med en tankbil att anlända till det grundstötta fartyget. Totalt finns det 44.000 liter dieselolja ombord. 28.000 liter finns i en tank som ligger mot grundet som fartyget gått på, det är den tanken som ska tömmas med hjälp av tankbilen.

LÄS MER: Stort lastfartyg på grund utanför Oskarshamn

Lastfartyg på grund i Kalmarsund

Kan skadas vid bärgning

Att fartyget måste tömmas på en stor mängd olja innan det dras loss beror på att det finns risk för att fartyget skadas och att en skada skulle kunna innebära att fartyget läcker olja.

– Vi räknar med att det arbetet kommer att inledas under eftermiddagen, säger Karin Markhede som är presskommunikatör på Kustbevakningen.

Arbetet med att tömma fartyget görs av bärgningsbolaget, men Kustbevakningen kommer att finnas på plats för att övervaka arbetet.

Många tog sig ut på klipporna vid vattnet för att njuta av det fina vädret och titta på arbetet med fartyget. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Det var på lördagsmorgonen som det 80 meter långa lastfartyget gick på grund utanför Stångehem söder om Oskarshamn. Kapten och överstyrman på båten misstänks för grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik och är anhållna. De är båda ryska medborgare men fartyget är flaggat på Färöarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lastfartyg på grund i Kalmarsund

Mer i ämnet