De försöker konkurrera ut tiggarna

Uppdaterad
Publicerad

En grupp invånare i och kring Mönsterås har gått samman för att få bort de tiggande EU-migranter som finns i kommunen. Samtidigt avhystes EU-migranterna i går från sitt läger intill en mataffär.

Gruppen har själva ställt sig utanför mataffärer för att få ihop pengar. De är tänkta att gå till fikabröd åt äldre som de menar är de som är mest utsatta för tiggeri.

– Vi fick höra av PRO att det är väldigt dyrt att fika. Samtidigt så går ofta tiggarna på just äldre, så vi ville ge dem åtminstone en gratis fikastund, säger Linda Gunnarsson som är en av initiativtagarna.

Gruppen har varit i kontakt med kommunen för att erbjuda dem pengarna de samlat in, men där blev det nobben.

– Vi bedriver inte fattigvård och kommer inte att ta emot deras pengar. Som kommun kan vi inte agera slagträ i den här typen av debatt, säger Claus Kempe, informationschef på Mönsterås kommun.

Ger till demensvård

– Vill inte kommunen ha pengarna så kommer vi skänka dem till demensvården istället. Så kommer de ändå våra äldre till nytta, säger Linda Gunnarsson.

Hittills har gruppen tiggt ihop drygt 1.700 kronor.

Under måndagen avhystes en grupp tiggande EU-migranter med hjälp av Kronofogden och polisen, men enligt gruppens Facebook-sida är de tillbaka och tigger igen.

– Enligt oss handlar det om kriminella ligor som ligger bakom det här tiggeriet. Vi kommer fortsätta tills de gett upp och försvunnit, säger Anette Larsson.

Men enligt polisen i Mönsterås finns inga indikationer på kriminell verksamhet.

Sätt att söka enkla svar

Svenska kyrkan i Mösterås har haft en del kontakt med EU-migranterna. Bland annat har det handlat om att bjuda på lite kaffe, erbjuda en plats att värma sig på och låta dem delta i gemenskapen via gudstjänster.

Alf Johansson, kyrkoherde, tycker att den kampanj som nu pågår för att få bort EU-migranterna är ett sätt att söka enkla svar.

– Det är lätt att göra den här typen av frågor svartvita. Jag får känslan av att man söker enkla svar på väldigt svåra och komplicerade frågor. Det handlar i slutändan om medmänsklighet och om människor som befinner sig längst ner på stegen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.