Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Natalie Olsén tycker att träning är viktigt för alla och att man därför ska försöka hålla gymmen öppna. Foto: Fanny Asplund/SVT

Gymmen coronasäkrar – och fortsätter hålla öppet trots striktare råd

Uppdaterad
Publicerad

Enligt de lokala allmänna råden i Kalmar och Kronoberg uppmanas befolkningen att undvika gym, men de får fortsätta hålla öppet. Nu försöker träningsanläggningarna coronasäkra träningen på nya sätt.

De gym som SVT haft kontakt med tycker alla att det känns acceptabelt och rätt att fortsätta ha öppet i coronatider.

– Min personliga åsikt är att isolering i flera månader får större konsekvenser för folkhälsan än att folk går och tränar. Om vi kan sköta det här och gör det vi kan för att inte öka smittspridningen är det inte fel att vi har det öppet, säger Linda Lihné, vd för Träningsfabriken i Växjö.

Öppet med gott samvete

Någon som instämmer med Linda Lihné är Johan Thor som är verksamhetschef för Friskis & Svettis anläggningar i Växjö, Jönköping, Eksjö och Värnamo.

– Om vi har en säker, ren och bra miljö kan vi med gott samvete ha öppet. Vi har gott om tider där man kan välja att träna så man är så gott som själv i gymmet. Jämför med vilken butik som helst, jag tror att gymbranschen nog anpassar sig mer än många andra, säger han.

Åttapersonersregeln

Förra veckan kom beskedet att man bara får samlas åtta personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Än så länge gäller inte regeln för gymmen, då de inte räknas som allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar. Det är dock något som fortfarande utreds och kan komma att ändras.

Men trots att regeln inte gäller gymmen är det ändå många som coronasäkrat mer efter beskedet och valt att minska antalet deltagare på gruppträningspassen ännu mer, samt börjat med utomhusträning.

Detta i kombination med de åtgärder som infördes redan i våras, som till exempel att mer kontinuerligt torka av maskiner, maxantal medlemmar i gymmet och på passen samt digitala pass.

I klippet berättar Friskis & Svettis Kalmars verksamhetschef Natalie Olsén hur de ser på att ha gymmen öppna i coronatider.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer