”Kan man tjata om växthuseffekten i 6 år kan man väl för fan prata om sexualkunskap”, en studie kring ungdomars syn på sex, relationer och sexualundervisning, heter Emma Ottossons skolarbete vid Oscarsgymnasiet i Oskarshamn. Foto: SVT/TT

Emmas gymnasiearbete sätter porrkritik på agendan

Uppdaterad
Publicerad

Elever önskar bättre möjligheter att prata om porr och dess påverkan. Emma Ottossons gymnasiearbete har fått genomslag i politiken och utbildningsnämnden i Oskarshamn vill nu ändra på skolornas sexualundervisning.

“Kan man tjata om växthuseffekten i 6 år kan man väl för fan prata om sexualkunskap”, en studie kring ungdomars syn på sex, relationer och sexualundervisning, heter Emma Ottossons skolarbete vid Oscarsgymnasiet i Oskarshamn.

”Jag har mött mellanstadieelever som kommit över bisarra klipp”. Hör Emma Ottosson berätta om sitt arbete i klippet ovan.

Hon går på barn- och fritidsprogrammet och ser att det blivit vanligt bland ungdomar att konsumera porr, det gör även barn i mellanstadiet.

– På fritidsgårdarna ser jag att de kommer över bisarra klipp som är väldigt stötande, ofta med våldsamt innehåll, säger Emma Ottosson.

Porr och dess påverkan på unga

Efter ett inlägg i sociala medier bestämde hon sig för att skriva sitt gymnasiearbete om porr och dess påverkan på ungdomarna. I inlägget kunde hon läsa om unga tjejers berättelser om att de hade sökt hjälp för smärtor efter att haft ”för hårt sex” eller sex på ett sätt de inte ville.

– I inlägget kunde jag läsa att killar tycker att tjejer tycker om” när det gör ont, jag for så illa av det inlägget, det knyter sig i magen liksom, säger Emma Ottosson.

Porrkonsumtionen kryper ner i åldrarna och nu behöver sexualundervisningen breddas för att prata mer om porr och dess påverkan på ungdomarna, menar Emma Ottosson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.