Foto: TT

Gymnasieelever får körlektioner gratis

Uppdaterad
Publicerad

Elever på tre gymnasieskolor kommer från och med i höst att erbjudas ett körkortsstipendium.

Det är Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge som står bakom står bakom stipendiet som vänder sig till alla elever som går naturbruksprogrammet eller bygg-och anläggningsprogrammet vid Gamlebygymnasiet, Ingelstadgymnasiet eller Naturbruksgymnasiet i Kalmar.

Färre unga tar körkort 

Enligt Hushållssällskapet är det här ett sätt att säkerhetsställa att eleverna är anställningsbara efter sin utbildning, eftersom flera yrken ställer krav på körkort. Dessutom har andelen unga mellan 18 till 24 år som tar körkort minskat. Siffror från SCB visar att 1989 tog 76 procent körkort och 2016 hade andelen minskat till 58 procent.  

– Alla våra elever ska, i den mån vi kan bistå, ha samma förutsättningar när de ställs till förfogande på arbetsmarknaden, säger Hushållningssällskapets vd Mats Halling i ett pressmeddelande.  

Tio gratis körlektioner 

I körkortsstipendiet ingår tio körlektioner, teorilektioner samt risk 1 och 2. 

Men stipendiet ska också användas för att motivera eleverna, eftersom de måste vara behöriga, följt skolans ordningsregler och inte ha olovlig frånvaro. 

– Förhoppningsvis blir det också en morot för eleven att sköta sina studier, eftersom det är ett av kriterierna för att få stipendiet. Det som är bra för eleven är bra för oss och yrkesbranscherna. Ett win-win-scenario från alla synvinklar helt enkelt, säger Mats Halling. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.