Ammy Björk, Karin Martinsson och Fabian Leven var tre av de fem pristagarna. Foto: Privat

Gymnasieelever får pris för kortfilm om klimatsmart mat

Publicerad

I våras vann de tävlingen Unga reportrar med en kortfilm om klimatsmart mat. Idag fick de motta Solrospriset av Klimatkommissionen Kalmar län.

– Det är första gången vi har så unga mottagare, säger Ilko Corkovic, som är ordförande i Kalmar läns klimatkommission.

Det var Ammy Björk, Karin Martinsson och Fabian Leven som i våras gjorde filmen ”Klimatsmart mat”. Den handlar om hur man kan påverka transporten av mat genom att äta rätt sak vid rätt årstid, och därmed slippa importera mat från andra länder.

– De blev lite överraskade. De belönades ju i våras och trodde väl att det skulle stanna där, men sen plötsligt kom det upp igen. Men de var väldigt tacksamma och kände sig hedrade, säger Ilko Corkovic, som delade ut priset, som var i form av en blomma och ett diplom.

Utöver gymnasieeleverna så vann även två företag priset. Alf Johansson vann med Runes Bensin för arbete med miljövänligt bränsle, och Ragnar Åhgren tog emot priset för Inzile AB för deras arbete med eldrivna lastbilar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer