Foto: Fredrik Weibull

Stormsäkrade elledningarna redan på 90-talet

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bolaget Habo kraft var pionjärer på att stormsäkra elnätet genom att gräva ner sina ledningar. Enligt nuvarande chefen ligger bolagets ledningar tillräckligt djupt för att vara skyddade både mot vindar och grävskopor.

– Jag har aldrig hört talas om att våra ledningar skulle ligga för grunt, säger vd Roland Sandelius till Jönköpingsnytt.

När stormen Gudrun välte ner träd över elledningar och släckte stora områden kunde Habo Krafts dåvarande vd Erik Sandberg stolt visa upp att det fortfarande lyste i husen inom bolagets nätområde.

Eon elkablar

Medan de stora elbolagen skyllde på att det skulle bli för dyrt att gräva ner deras ofantligt långa ledningar svarade Habo krafts vd:

– Vi är ett litet elbolag med motsvarande små inkomster men vi delar inte ut vinst utan väljer att satsa pengarna på att säkra elleveranserna till våra kunder.

Började på 90-talet

Efter åtskillig kritik om ett alltför stormkänsligt ledningsnät hade det kommunala energibolaget redan på 90-talet börjat gräva ner sina ledningar Idag består 386 kilometer av Habo energis totala ledningsnät på 465 kilometer av stormsäkrade jordkablar. Trots att över 80 procent av bolagets ledningar redan är nedgrävda är målet att också kvarvarande luftledningar successivt ska ersättas med jordkabel.

– Och vi garanterar att vi gräver ner dem på säkert djup, säger vd Roland Sandelius.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eon elkablar

Mer i ämnet