Livsmedelsverket hittade rester av bajs på slaktkropparna på slakteriet Foto: TT

Hade bajs på köttet – slakteri kritiseras av Livsmedelsverket

Uppdaterad
Publicerad

Ett slakteri i Kronobergs län har i år fått nio vitesföreläggningar av Livsmedelsverket. Bland annat efter att man hittat bajs på slakteriets kött.

Bland de anmärkningar som livsmedelsverket haft finns bland annat smutsiga knivar och personal med dålig hygien. Men det som sticker ut är något annat.

– Det mest allvarliga vi sett är gödselförekomst på slaktkroppar, alltså bajs på köttet. Vi har även sett brister i analys och provtagning och brister i rengöringen, säger Christian Berking, senior veterinärinspektör på Livsmedelsverket till P4 Kronoberg.

Inte farligt att äta

Nu ska de flesta av bristerna ha åtgärdats och enligt livsmedelsverket ska det inte vara någon fara att äta köttet från slakteriet, men om fler allvarliga brister dyker upp kan det bli aktuellt att stoppa verksamheten.

Slakteriets vd har inte velat bli intervjuad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.