Foto: SVT/TT

72-åring hade pågående hjärnblödning – skickades hem

Publicerad

En 72-årig man kom till akuten i Oskarshamn efter att ha fallit ihop. Efter negativa provsvar skickades han hem igen. Dagen efter kom mannen tillbaka med en pågående hjärnblödning och hans dotter har nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

I mitten på februari föll en man ihop på toalettgolvet i sitt hem. Mannens fru ringde då 112 då hon misstänkte att maken fått en stroke, vilket hänt vid två tidigare tillfällen. Väl på akuten tror läkare att det rör sig om en infektion och tar prover för detta. Ingen röntgen görs i samband med händelsen, provsvaren visar att mannen inte har någon infektion och han skickas därför hem samma dag.

Nästa morgon hämtas 72-åringen med ambulans efter att han inte kunnat röra sina ben överhuvudtaget. Väl inne på akuten igen röntgas han och det framkommer då att mannen har en pågående hjärnblödning.

Oskarshamn

Dottern IVO-anmäler akuten

Mannens dotter har efter händelsen flera synpunkter på både vården och eftervården. I sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg undrar dottern hur det kan komma sig att mannen skickades hem utan röntgen första gången han kom till akuten. Hon skriver också att hennes pappa flera gånger lämnades ensam utan att kanterna på sjukhussängen var uppfällda, vilket gjorde att han i sin förvirring gick upp ur sängen när han egentligen skulle vila.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn

Mer i ämnet