Sveriges Islandsambassadör Håkan Juholt vill att fler islänningar upptäcker Sverige. Foto: TT

Håkan Juholt öppnar svensk turistbyrå på Island

Publicerad

Håkan Juholt, Sveriges ambassadör på Island, vill få fler isländska turister och studenter till Sverige. Därför öppnar han nu Sveriges första turistbyrå på Island, i ambassadens residens i Reykjavik.

Håkan Juholt från Oskarshamn har sedan september 2017 varit Sveriges ambassadör på Island. Nu startar han den första svenska turistbyrån på ön, genom att slå upp dörrarna till sitt residens i den isländska huvudstaden.

– En av mina viktigaste uppgifter är att få islänningar allmänt intresserade av att besöka, studera i och handla med Sverige, säger Håkan Juholt till SVT Nyheter Småland.

Målgruppen är både den isländska befolkningen på drygt 300 000 personer, och de 2,5 miljoner turister från främst USA som årligen besöker landet. Målet är att locka tio procent av dem till Sverige.

– Som smålänning bankar ju hjärtat extra varmt för glasriket, Astrid Lindgrens värld, Öland, Vättern och Påskallavik. Tycker man om Island kommer man att älska Småland.

Invigs på svenska nationaldagen

Den sjätte juni öppnar turistbyrån med en permanent basutställning i residenset med information om svenska turistmål , och under hösten arrangeras bland annat ”Besök Sverige-dagar” vid IKEA i Reykjavik. Därtill introduceras residensbesökarna för den svenska matkulturen.

– De småländska isterbanden och rårörda lingonen gör redan stor succé, så Småland tar sig fram på Island, säger Håkan Juholt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.