Hakkorsflagga hissad i Ljungby Foto: SVT

Hakkors vajade över småländska städer

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt i lördags morse upptäcktes att någon hissat hakkorsflaggor i kommunhusens flaggstänger i Ljungby, Mönsterås och Vimmerby.

Vid sjutiden på lördagsmorgonen reagerade en av alla ljungbybor och kontaktade räddningstjänsten och polisen.

– Jag trodde jag såg i syne. Det var fruktansvärt obehagligt, säger Nina Axelsson.

Nina arbetar på ett café precis mittemot kommunhuset i Ljungby och fick syn på den hissade hakkorsflaggan när hon skulle börja sitt arbete på lördagsmorgonen.

– Det kändes hemskt. Man undrar hur länge den varit hissad och det känns konstigt att inte kommunen har bättre koll på sin flaggstång, säger Nina Axelsson till Smålandsnytt.

När flaggan fortfarande vajade ett par timmar senare kontaktades räddningstjänsten av cafépersonalen och då hade även andra förbipasserande hört av sig.

– Det här kommer polisanmälas nu direkt. Det är fruktansvärt hemskt det här, säger Carina Bengtsson (C), kommunalråd i Ljungby.

Carina Bengtsson säger till SVT att kommunen inte har låsbara flaggstänger.

– Ska man byta alla dem blir det stora pengar och vi vet inte om det är värt det. I dag tar vi inga beslut om att eventuellt byta, säger hon.

Polisen har inlett en förundersökning om hets mot folkgrupp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.