Villan var övertänd när brandkåren kom till platsen och man fick istället fokusera sitt arbete på att skydda intilliggande byggnader. Foto: Carl Carlert

Hällde bensin i kaminen: ”Varit extremt vårdslös”

Uppdaterad
Publicerad

En hantverkare i 45-årsåldern, som var på plats för att renovera, misstänks för att ha orsakat den förödande villabranden i Nottebäck på måndagen.

Mannen, som är hantverkare och tillfälligt bor i huset som han renoverar, greps på plats i samband med den våldsamma branden på måndagsmorgonen.

Enligt polisen bodde hantverkaren tillsammans med ytterligare en kollega på husets nedervåning, där han försökte få till en brasa i kaminen med hjälp av en bensindunk.

– Man har varit extremt vårdslös i sin hantering av elden. Det som hänt är att man försökt tända eld i en kamin med hjälp av bensin och då har det gått dåligt och så har hela kåken brunnit ner, säger Per Bergendahl, jourhavande förundersökningsledare på Växjöpolisen.

Enligt polisen har även själva bensindunken fattat eld och då lett till en totalbrand som sedan spred sig i hela huset.

LÄS MER: Villa i Nottebäck brann ner till grunden

Under förmiddagen anhölls mannen av åklagare, och han är nu misstänkt för grov allmänfarlig vårdlöshet. Även den andra hantverkaren greps inledningsvis men släpptes senare, och är inte längre misstänkt för brott.

Anledningen att den nu anhållne mannen nu har frihetsberövas är att åklagaren bedömer att det finns en flyktrisk, eftersom mannen saknar en egen adress i Sverige.

Brottet grov allmänfarlig vårdslöshet kan ge upp till 2 års fängelse.

– Det är ett vårdslöshetsbrott, fastän man inte tänkt att elda ner något så har man ett visst ansvar, säger Per Bergendahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.