Foto: TT

Hallon bakom magsjukan i Ljungby

Uppdaterad
Publicerad

Det var hallonen som innehöll det magsjukevirus som sannolikt orsakade tre äldres död i Ljungby. Det visar nya prover som nu är klara.

De första proverna på hallonen innehöll inget kräksjukevirus. Men nu är analysen även på det andra provet som skickades till Livsmedelsverket klar och där fanns det virus.

– I köket fanns två omgångar hallon, det vill säga hallon som förpackats och producerats vid olika tillfällen, men från samma leverantör. Det är i den andra omgången som man har hittat calicivirus, säger Josef Larsson, livsmedelsinspektör i Ljungby kommun.

Matförgiftning på äldreboende

Vad betyder detta för er?

– Det förändrar egentligen ingenting. Vi har sagt hela tiden att det är hallonen som varit den troliga smittkällan, säger Josef Larsson.

Ändrade rutiner

Enligt ett pressmeddelande från Ljungby kommun har nästan alla som hittills blivit smittade nu blivit friska. De enstaka fall som fortfarande är sjuka väntas tillfriskna under dagen.

Kostchefen Mariana Axelsson säger till SVT Nyheter Småland att det är skönt att få en bekräftelse på vad som orsakat utbrottet.

– Nu kan vi gå vidare men redan i förra veckan ändrade och förtydligade vi våra rutiner, så det ändrar ingenting i sak, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matförgiftning på äldreboende

Mer i ämnet