Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vaccinsamordnare, Marie Ragnasson, berätta om vaccinationsläget i Kalmar län. Foto: SVT

Halva vuxna befolkningen i Kalmar län färdigvaccinerad

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen kom beskedet att hälften av den vuxna befolkningen i Kalmar län fått sina två doser av covidvaccin. Enligt regionen kan hela befolkningen vara färdigvaccinerad i september.

– Det känns väldigt positivt att många invånare har fått ett bra skydd mot covid, men det behövs två sprutor för att få ett fullgott skydd mot varianter som delta till exempel, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare för Region Kalmar län.

Det finns en fortsatt hög vaccinationsvilja i länet, även om vissa åldersgrupper inte bokar tider i lika hög utsträckning under sommaren.

– Det är sommar, det är semester och smittan i samhället har gått ner väldigt mycket. Då prioriteras andra saker, men det är viktigt att vi fortsätter vaccinera oss för världen är fortfarande i en pandemi, säger Marie Ragnarsson.

Turister vill ta dos 2

I Sverige har personer rätt att vaccinera sig i en region oavsett om du är bofast i länet eller inte. I samband med sommarens intåg har Region Kalmar län sett en ökning av personer från andra regioner som vill vaccinera sig här.

– Vi  får en hel del förfrågningar kring det och framförallt efter dos två.

Marie Ragnarsson berättar att regionen har gott om vaccindoser och att hela den vuxna befolkningen i länet, som vill ha vaccin, ska kunna vara färdigvaccinerade i september.

Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Region Kronoberg

I Region Kronoberg är 44 procent av den vuxna befolkningen färdigvaccinerade. De som velat ha vaccin och ingår i fas 2 eller fas 3 är nu helt vaccinerade med båda doserna.

I måndags öppnade regionen upp bokningen för alla över 18 år och det är nu tillgången på vaccin som styr vaccinationstakten.

– Vi får mindre vaccin än vad vi skulle kunna använda, därför går vaccinationen långsammare än vad vi skulle önska. Men vi fortsätter att vädja om tålamod – alla kommer få möjligheten att vaccinera sig, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare i Region Kronoberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet