Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Södra Cell. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hamnarbetare i Mönsterås dras in i strejken

Publicerad

Efter lunch på onsdagen gick hamnarbetare ut i strejk i Mönsterås när hamnen nu dragits in i den pågående hamnkonflikten.

Det är första gången som hamnen dras in i tvisten mellan fackförbundet Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar.

– Frågan om ett nytt kollektivavtal är en fråga som rör hela förbundet och samtliga hamnar i landet, därför berörs nu även Mönsterås, säger Amanda Kappelmark på Hamnarbetarförbundet.

Arbetsgivaren har svarat med lockout

Onsdagens strejk är en så kallade punktstrejk som pågår i 2,5 timme. Som svar på strejken har arbetsgivaren varslat om lockout från klockan 13 och fram till midnatt. En lockout innebär att anställda inte får tillträde till arbetsplatsen och inte heller får lön. I Mönsterås har dock vissa grupper undantagits lockouten och därför kommer verksamheten inte ligga helt nere.

– Arbetsgivaren har svarat med lockout i princip alla hamnar där våra medlemmar strejkat.

Privat hamn

Hamnen i Mönsterås är privat och ägs av Södra skogsägarna. Verksamheten i hamnen bedrivs av Södra cell och Södra wood. 27 personer är heltidsanställda i hamnen och samtliga av dem är med i Hamnarbetarförbundet.

– Vi räknar med att det är ungefär hälften av dem som omfattas av strejken eftersom samtliga inte skulle jobbat de timmarna den pågår.

Den pågående konflikten handlar om att Sveriges hamnar har ett kollektivavtal med Transportarbetarförbundet men inget med Hamnarbetarförbundet. Just nu pågår medling.

Vill ha lokala förhandlingar

– Nu hänger förhandlingarna på att arbetsgivaren vill ha med en bilaga som vi inte vill ha. Försvinner den från förslaget så har vi ett avtal, säger Amanda Kappelmark.

– Hamnarbetarna kräver att de ska kunna förhandla om arbetstider och löner, men det kan vi inte erbjuda. Vi kan inte ha en ordning där man beroende på fackligt medlemskap har olika arbetstider och olika löner på samma arbetsplats, säger Joakim Ärlund, vice vd och förhandlingschef på Sveriges hamnar.

– Vi menar ju att det inte stämmer. I Mönsterås till exempel är vi den enda fackföreningen. Det hade ju varit orimligt att avsäga sig möjligheten att förhandla lokalt för sina medlemmar, säger Amanda Kappelmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hamnkonflikten

Mer i ämnet