Foto: TT

Hamnarbetarförbundet säger nej till nytt bud – strejken fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterade medlarna i konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren Sveriges hamnar ett nytt bud för att lösa den pågående konflikten. Men budet avfärdades av fackförbundet.

– Vi har enhälligt beslutat att säga nej, säger förbundsledamoten Erik helgesson till Sveriges radio Ekot.

Att man ännu en gång misslyckats med att komma överens kan leda till att konflikten trappas upp ytterligare. Strejkerna som pågår runt om i landet, bland annat vid hamnarna i Mönsterås och i Karlshamn, fortsätter och fler stridsåtgärder kan enligt Hamnarbetarförundet bli aktuella.

Fakta hamnkonflikten

Visa

Konflikten mellan den fackliga organisationen Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar har pågått sedan 2016.

Bakgrunden till konflikten är att Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal med Sveriges Hamnar, bland annat för att själv kunna få förhandla om avtalsvillkor.

Arbetsgivarna har ett rikstäckande kollektivavtal med LO-förbundet Transport och vill inte ha två olika avtal för samma arbete utan har erbjudit Hamnarbetarförbundet ett hängavtal till det befintliga kollektivavtalet med Transport.

Hamnarbetarförbundet har 1 300 medlemmar, vilket är knappt hälften av landets hamnarbetare.

Kostnaderna för näringslivet och andra samhällsaktörer till följd av hamnkonflikten under 2017 beräknades till 4,5 miljarder kronor till följd av bland annat ändrade transportvägar, längre transporttider och försenade leveranser, enligt en rapport från Svenskt näringsliv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mönsterås

Mer i ämnet