Bodil Liedberg Jönsson, chef för strategiska utvecklingsprojekt på Oskarshamns kommun. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Här rensas djupet från miljögifter, cyklar – och en revolver

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår daglig muddring av hamnen i Oskarshamn. Miljöfarliga gifter ska rensas bort, men en del annat har också hamnat i slangen. Bland annat har man hittat en mindre revolver.

– Det är en liten revolver som verkar vara pluggad, så det kanske rör sig om någon slags startpistol, men det vet inte än, säger Anders Pernius på Oskarshamnspolisen.

Just nu genomförs den mest omfattande miljösaneringen i Sveriges historia i Oskarshamns hamn. Flera ton tungmetaller och dioxiner som släppts ut av omgivande industrier under årtionden sugs upp i en stor muddringspråm. Och det var i samband med det som man gjorde det ovanliga fyndet.

Ska undersökas

Polisen har upprättat en anmälan om brott mot vapenlagen eftersom ägaren till vapnet är okänd och pistolen är licenspliktig. Nu väntar en teknisk undersökning för att datera det och säkerställa vilken typ av vapen det handlar om.

Är ni på jakt efter något mordvapen som ni nu kanske hittat?

– Nej, absolut inte.

Muddringsfartyget Pinta i jobbar i Oskarshamns hamn. Foto: Karin Ahlgren/SVT

”Styret fullt med blåmusslor”

Förutom revolvern har man under muddringen även hittat en mängd cyklar, berättar Bodil Liedberg Jönsson, chef för strategiska utvecklingsprojekt på Oskarshamns kommun.

– Jag såg själv från mitt fönster i stadshuset hur dykarna kom upp med ett helt knippe cyklar som hade hela ramen och styret fullt med blåmusslor, säger hon.

TV: Se hela inslaget om miljösaneringen här

Men huvudsyftet med hamnprojektet är inte att städa undan lösa föremål från bottnen. Det bottensediment som nu plockas in pumpas in i en avvattningsanläggning i hamnen där den giftiga massan pressas ihop.

Därefter skjutsas giftet till en specialsoptipp som färdigställts utanför staden, där det ska deponeras.

2018, när muddringen ska vara klar, är målet att utsläppen från hamnen ut i Östersjön ha minskat med 90 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.