Mikael Åkesson i sin ateljé i Pukeberg. Foto: Richard Söderberg

Han är konstnären som väckte protester

Uppdaterad
Publicerad

Markus Åkesson är Nybrokonstnären vars specialbeställda konstverk fick plockas ner från Nyhemsskolan i Ängelholm. Personalen ansåg att motivet var för deprimerande.

Konstverket ”Sleeping beauty” av Markus Åkesson är ett av de tre specialbeställda konstverken som skulle hängas upp vid huvudentrén till den nybyggda Nyhemsskolan i Ängelholm.

– Scenen i målningen består av en flicka som ligger och sover i en säng djupt inne i en mörk skog. Runtom henne står personer och väntar på att hon ska vakna, den bygger lite på sagan om Törnrosa, säger Markus Åkesson.

Markus Åkessons målning ”Sleeping Beauty” Foto: Målning: Markus Åkesson

Kunde trigga självskadebeteende

Enligt konstnären själv hade skolan beställt en målning där utgångspunkten för motivet var en mörk skog. Men när konstverket hängdes upp i mitten av april inför invigningen väcktes protester från skolans personal.

De ansåg att motivet var för deprimerande och skulle kunna trigga självskadebeteende hos vissa elever.

– Det är en intressant diskussion och debatt som har uppkommit efter den händelsen. Jag har fått mig en tankeställare om konstens kraft i samhället, att den kan beröra så pass mycket, säger Markus Åkesson.

Har fått ett nytt rum

Nyhemsskolan invigdes för drygt tre veckor sedan och tavlan flyttades istället till en plats i skolans bibliotek.

– Vi känner oss väldigt nöjda med att den har hängts upp där, säger Lars Nilsson som är rektor på Nyhemsskolan.

Under nästa vecka kommer Markus Åkesson att ställa ut med keramikern och tillika hustrun Ellen Ehk Åkesson i skånska Krapperup i Höganäs kommun.

Från den utställningen är det bara drygt två mil till Nyhemsskolan där konstverket ”Sleeping beauty” väckte rabalder.

– Vi får väl se vad som händer. Förhoppningsvis är folk intresserade av att se de farliga målningarna, säger Markus Åkesson med glimten i ögat.

Se hela reportaget här med Markus Åkesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer