Hans son tog sitt liv efter att ha sökt vård på psykiatriska akutmottagningen i Växjö. Efter hans anmälan upptäcktes brister i hur vården hanterat ärendet. Foto: SVT

Hans son tog sitt liv – vården gjorde ingen anmälan

Uppdaterad
Publicerad

En man tog sitt liv efter att ha sökt vård på psykiatriska akutmottagningen i Växjö.

Vården anmälde inte händelsen, eftersom man inte såg att några allvarliga fel hade begåtts.

I stället fick pappan anmäla – och först efter den utredningen upptäcktes brister.

Det har snart gått ett år sedan deras son tog livet av sig precis före jul. Sonen hade under flera år haft kontakt med psykiatrin i Växjö och några dagar innan självmordet sökte han hjälp akut. Han berättade då om sina självmordstankar för personalen.

Två dagar senare blev han kallad till ett återbesök och då bedömdes han må bättre.

Lex Maria-anmälda självmord

Bara några dagar senare tog sonen sitt liv.

Pappan är kritisk till att det inte togs beslut om tvångsvård när sonen sökte vård akut. Familjen ville därför att det skulle göras en oberoende utredning av vården i samband med sonens självmord.

Fanns brister i vården

Men det sker inte per automatik.

Tidigare var vården skyldig att lex Maria-anmäla alla självmord där patienter varit i kontakt med vården nyligen. Efter en regelförändring den 1 september 2017 görs bara en anmälan om vården tror att de kan ha begått ett allvarligt fel i samband med ett självmord.

I fallet i Växjö bedömde vården att det inte begåtts något allvarligt fel. Pappan gjorde därför själv en egen anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Och Ivo konstaterar brister. De skriver bland annat att det var en brist att vården inte gjorde en bedömning om tvångsvård kunde användas då sonen sökte akut. De pekar också på att det fanns brister i medicineringen.

I den egna internutredning som psykiatrin i Växjö gjort efter anmälan medger man att medicineringen kan diskuteras. Men gällande tvångsvård uppger man att man gjorde bedömningen att det inte var möjligt, men att det inte dokumenterades i journalen.

Det här är lex Maria

En lex Maria-anmälan är en anmälan om en skada som du fått inom vården och som skulle kunna ha undvikits.

Allvarliga vårdskador eller risk för allvarliga vårdskador ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Det kallas för en lex Maria-anmälan.

Bestämmelserna gäller för all hälso- och sjukvård, även för den privata vården, tandvården och apotek.

En allvarlig vårdskada är en skada som påverkar dig för resten av livet eller som bidragit till att en patient avlider.

Källa:1177 vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lex Maria-anmälda självmord

Mer i ämnet