Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Yahia Mossa är parasimmare hos Växjö Simsällskap Foto: SVT

Han förlorade sitt ben i kriget – nu slår han rekord i simning

Uppdaterad
Publicerad

Yahia Mossa var 14 år gammal när han förlorade sitt ena ben i kriget i Syrien. När han kom till Sverige fick han en benprotes och uppmanades till att börja simma som rehab. Idag har han slagit svenskt rekord och satsar på att komma till Paralympics i Tokyo.

– Tanken var aldrig att jag skulle bli simmare. Jag hade ont i ryggen och benet och inga mediciner funkade. När kom jag till simhallen och träffade min tränare Josefin kunde jag knappt simma en längd, säger Yahia Mossa, som till vardags simmar för Växjö Simsällskap. 

Men simningen blev så småningom som en nyfunnen kärlek och efter elva månader gjorde han sin första tävling. Förutom att smärtan i kroppen avtog fick han en ny mening i livet.

Amputerade benet

Han var 14 år när skolan han gick i bombades och en vägg rasade över honom. Det vänstra benet gick inte att rädda och han tvingades amputera det.

– Jag vill visa livet att jag fortfarande kan, efter allt som har krossat mig. För det handlar inte bara om att bli trött i livet utan vad du kan lära dig av allt det tuffa du har gått igenom. Man måste fortsätta, säger han.     

Och motivationen, den kommer från orden från hans mamma, om att försöka leva som vanligt igen.  

– När jag förlorade mitt ben sa min mamma, “du var min starkaste son när du hade båda benen, men du är fortfarande min starkaste son med bara ett. Visa mig vad du kan göra med bara ett ben och två armar”. Jag tänker på det varje dag och vill göra henne stolt, säger han. 

Paralympiska spelen 2020  

I augusti nästa år inleds Paralympiska spelen i Tokyo, Japan. Inför det tränar Yahia så gott som varje dag. 

– Mitt liv handlar bara om att komma dit nu och jag kommer att vara där oavsett, säger parasimmaren Yahia.  

Ett hinder kan bli att Yahia saknar svenskt medborgarskap vilket är ett krav för att han ska kunna tävla. Men samtidigt jobbar den internationella paralympiska kommitten på att skapa ett lag med atleter som är asylsökande. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer