Han förutsåg Dylans Nobelpris redan i våras

Publicerad

Författaren Ola Holmgren kom i våras ut med boken Stickspår, åtta goda skäl varför Bob Dylan borde få Nobelpriset i litteratur.

Ola Holmgren som är professor i litteraturvetenskap och författare och bor på norra Öland. Han började lyssna på Dylan redan på 60-talet och sedan dess har de följts åt.

– En av Dylans plattor heter ”Together Through Life” och det är så jag ser det med Dylan, man lever livet tillsammans med honom.

Holmgren tycker så mycket om Bob Dylan att han i slutet av februari släppte boken med Titeln ”Stickspår: Åtta skäl varför Bob Dylan borde tilldelas Nobelpriset i litteratur”. Föga anade han då hur rätt han skulle få.

Vad var dina skäl till att Dylan borde få Nobelpriset?

– Det finns egentligen hur många som helst. Jag kallade det åtta skäl eftersom jag går igenom åtta av hans låtar i boken. Det är låtar som inte kommit med på hans officiella album, utan de har dykt upp långt senare. De här låtarna är också från 80-talet vilket betraktas som Dylans svagaste decennium. De här låtarna är fantastiskt bra och det säger något om Dylan att några av hans bästa låtar gav han inte ens ut på platta.

Går igenom Dylans karriär

I boken redogör Ola Holmgren för åtta tolkningar av låtarna och presenterar argumenten för varför han borde få Nobelpriset. Genom de här låtarna går Holmgren igenom hela Dylans karriär.

– Genom låtarna gör jag utflykter i hela hans sångkatalog. Det är ett försök att ge en heltäckande bild av Dylan. Det är inte lätt för han är väldigt mångsidig och motsägelsefull.

Märkligt att det hände nu

Holmgren tycker att det är märkligt att Dylan fick Nobelpriset samma år som hans bok kom ut, och han avslutar intervjun med ett leende och orden.

– Undrens tid är inte förbi. Det verkar ha varit helt rätt tid att skriva den här boken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset i litteratur 2016

Mer i ämnet