Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Roger Söderling tillverkar takpannor som man gjorde det för hundra år sedan. Foto: Jan-Erik Lundberg/SVT

Han gör nya takpannor i 100 år gamla maskiner

Uppdaterad
Publicerad
Utanför Rävemåla ligger Kroxmåla takpannefabrik. Här har det en gång i tiden tillverkats takpannor. En gång om året under Tingsryds konst- och hembygdsrunda visar Roger Söderling från hembygdsföreningen på orten upp hur det en gång i tiden gick till när takpannor tillverkades för hand.

Det var Roger Söderlings farfar som startade tillverkningen hemma på gården 1915. En verksamhet som övertogs av Rogers pappa, som drev tillverkningen fram till 1956.

Verksamheten är numera nedlagd, men den återuppstår en gång om året under Tingsryds konst- och hembygdsrunda. Roger vill på det här sättet uppmärksamma sin far och farfar för deras arbete.

– Min pappa Evald tog över efter farfar, men 1956 blev det inte lönsamt längre när modernare maskiner konkurrerade ut tillverkningen här. Då stängde han bara dörren, gick hem och lämnade allt som det är i dag – till och med träskorna står kvar här, säger Roger.

Allt är komplett med maskiner och formar. När verksamheten gick som bäst hade den två anställda som under en dag kunde tillverka flera hundra takpannor.

Intresset för tillverkningen har under konst- och hembygdsrundan varit stort.

– Det kommer folk hit för att titta på hur man gör cementtakpannor som man gjorde för hundra år sedan. Det är väl det som är det unika. För mig är det bara arbete och utgifter men jag vill förmedla det vidare, säger Roger Söderling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer