Håkan Nilsson från Markaryd har drabbats hårt av sommarens ihållande torka. Företagets skogsmaskiner har inte kunnat användas fullt ut av rädsla för gnistor som kan skapa skogsbränder. Foto: SVT

Han har förlorat hundratusentals kronor på torkan

Uppdaterad
Publicerad

På grund av torkan uppmanas skogsägare att inte använda maskiner i skogen. Risken är att gnistor från maskinerna antänder den torra marken. Flera entreprenörer i Småland och Blekinge fruktar nu att bli utan jobb och inkomst.

Håkan Nilsson utanför Markaryd i södra Småland är delägare i ett litet entreprenadföretag inom skogsnäringen. I normala fall finns det gott om arbete – men i år har verksamheten legat nere under flera veckor på grund av riskerna med gnistbildning från maskinerna. Det har varit många sömnlösa nätter för Håkan den senaste tiden.

– Allt kretsar kring om får vi köra eller inte. Den ekonomiska förlusten är också en stor bit i det här, säger han.

Arbetar på natten

Företagets totalt åtta skogsmaskiner har sedan i maj stått stilla under långa perioder då risken för brand har varit som störst.

Enligt Håkan Nilsson har uteblivet arbete kostat företaget omkring 400 000 kronor. I vissa fall har de kunnat arbeta nattetid när det har varit lite fuktigare i marken och brandrisken något mindre.

– I vissa fall får vi inte köra på natten heller och ibland får vi köra på dagen när det kanske har kommit en åskskur. Ovissheten är stor om när vi får jobba, säger han.

Inget stöd från arbetsgivarna

Örjan Lenárd vid Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet, SLA, är bekymrad över läget för entreprenörerna, men kan i nuläget inte lova något ekonomiskt stöd för de drabbade.

– Det är mycket bekymmersamt just nu. Fortsätter det så här blir det oundvikligt med uppsägningar på grund av arbetsbrist. Men vi har som arbetsgivarorganisation inte någon möjlighet att stötta rent ekonomiskt, säger Örjan Lenárd.

Humöret inte på topp

Det har varit många sena nätter i sommar för Håkan Nilsson som nu börjar känna sig sliten och trött.

– Det tär på humöret och det frestar att jobba under nätterna. Man är inte på sitt allra bästa humör. Det är svårt att säga hur länge vi orkar, men så värst länge till går det inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer