Utrikesstudenterna tvingades till Kalmar – nu får de inte komma in

Uppdaterad
Publicerad

Dustin Hickok, som är utbytesstudent på Linnéuniversitetet, flyttade till Kalmar från Colorado, USA, för fem månader sedan eftersom universitetet meddelade att man när som helst kommer att återgå till undervisning på plats. Sedan dess har det varit många nya turer i frågan – och Dustin har forsatt att vänta på ett klart besked.

– Det irriterar mig. Vi går från att bli tillsagda att vi ska vara på campus till att vi inte ska vara på campus. Varför har jag varit här i fem månader? Jag har varit här i fem månader i hopp om att jag kan återgå till att vara på campus, annars hade jag antagligen inte flyttat hit, säger Dustin Hickok, utbytesstudent på Linnéuniversitetet i Kalmar.  

Tidiga protester och nya turer 

Redan i höstas planerade Linnéuniversitetet att bedriva undervisningen på plats inför januaris kommande termin. När detta besked kom protesterade många på Dustins program som tyckte att det kändes osäkert på grund av pandemin.  

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Bas Veldhuis är också utbytesstudent och var en av de som var drivande i protesterna mot undervisning på plats. 

– Problemet är att medan det har blivit värre med covid-19 i Sverige sedan de allra senaste veckorna, tvingar universitetet oss att komma till lektionerna ändå, säger Bas Veldhuis, utbytesstudent på Linnéuniversitetet i Kalmar.  

Ekonomisk förlust 

När regeringen presenterade de nya restriktionerna som skulle träda i kraft den 12 januari drog Linnéuniversitetet tillbaka sitt beslut om undervisning på plats – knappt fem dagar innan terminsstart. Då hade många redan hunnit flytta till Sverige.

– Jag har inte kunnat få några pass på mitt jobb den senaste terminen eftersom jag skulle vara i Sverige. Men nu när det är online igen kunde jag ha haft ett jobb de senaste månaderna, så jag har haft en ekonomisk förlust av att inte ha någon inkomst. Jag har också skrivit kontrakt för ett rum i Kalmar, den första betalningen måste göras i slutet av månaden, säger Bas Veldhuis som fortfarande är kvar i Nederländerna, där han bor.

Linnéuniversitetet har nu skjutit upp undervisningen på plats till den 3 februari. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet