Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gustav Bäck på platsen där strumpan hittades. Foto: Olof Peterson/SVT, Privat

Här hittades DNA-strumpan – sista spåret efter försvunne 17-åringen

Uppdaterad
Publicerad

I december hittades en lerig och frusen strumpa i ett skogsområde öster om Ljungby. Nu har ett test visat DNA-spår från 17-åringen som försvann i början av december.

Det är familjen själv som beslutat att testa strumpan efter DNA, efter att polisen inte velat göra det. Nu har DNA hittats i strumpan, som kan kopplas till den försvunne 17-åringen – vilket Sveriges radio var först med att berätta.

Det är också familjen själv som gått ut med att DNA-testet visar att strumpan tillhörde pojken.

Letat varje helg

Gustav Bäck från Ljungby har letat efter 17-åringen nästan varje helg sedan i december, och var en av flera som uppmärksammat strumpan. Först hittades den två veckor efter försvinnandet, men lämnades kvar. Efter ytterligare en vecka såg Gustav Bäck den.

– Vi ringde polisen och de kom. Men de lät den ligga. Sen fick mamman komma och hämta den själv, berättar han.

På platsen har Gustav Bäck också hittat pilar och figurer ritade i marken – något som väckt uppmärksamhet hos de som letar. Men det finns inga bevis för att de har med försvinnandet att göra.

Se bilderna från platsen och hör Gustav Bäck berätta om fyndet – och hur det påverkar sökandet för de frivilliga.

Ingen skillnad för polisen

Polisen ville inte själva göra DNA-test, eftersom man inte misstänkte brott bakom försvinnandet. Nu när ett resultat har kommit säger polisen att det saknar betydelse för deras sökarbete.

– Det här gör ingen skillnad då mot nu. Det förändrar inte vårt synsätt för hur vi har jobbat både innan och efter fyndet i det här området. Vi bedömer området som väl genomsökt och har fortsatt inga misstankar om brott.

Polisen söker just nu inte efter 17-åringen.

– Det är ingenting som vi organiserar men Missing people genomför sök i kontakt med oss och det är någonting vi välkomnar. Vi kommer att söka i vattendragen i Lagan igen när det blir lite varmare, säger Robert Loeffel.

De frivilliga fortsätta leta efter pojken – nu till helgen i området där strumpan hittades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunnen 17-åring i Ljungby

Mer i ämnet