Hör David Schmidinger berätta hur han stoppade vansinnesfärden som tog slut utanför Vimmerby. Foto: Ida Svensson /SVT

Sjuktransport blev skräckfärd – David tvingades övermanna chauffören

Uppdaterad
Publicerad

Det som skulle varit en vanlig sjuktransport från Linköping till Kalmar i onsdags kväll slutade med en skräckfärd. Föraren körde enligt uppgift i 130 kilometer i timmen på småvägar och gjorde farliga omkörningar. Men en av passagerarna lyckades övermanna chauffören och få slut på skräckresan.

– Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, säger David Schmidinger.

Han jobbar på socialförvaltningen i Kalmar och åkte i sjuktransporten eftersom en av hans omsorgstagare behövde ha honom med sig. I taxibussen satt, förutom David Schmidinger, fyra sjuka och nyopererade patienter.

– Min första tanke när han började köra var att något var fel, hans rörelsemönster i bussen var inte som en förare brukar göra.

Enligt David Schmidinger körde chauffören i hög hastighet och gjorde farliga omkörningar med mötande trafik. Detta var Dagens Vimmerby först med att rapportera om.

– Han körde först i 100 kilometer i timmen på 60-sträckan och sedan ökade han till 130 på 80-sträckan.

Övermannade föraren

David Schmidinger visste att han var den enda i bussen som kunde göra något.

Eftersom han satt precis bakom chauffören tog han upp sin keps och höll den framför telefonen när han så tyst som möjligt ringde till SOS Alarm och berättade för larmoperatören vad som hände. Polisen kopplades in.

I 17 minuter varade samtalet med SOS. Sedan bestämde sig David Schmidinger för att stoppa färden.

– Då ställde jag mig upp bakom föraren och skrek att han ska stanna bussen. Jag höll ett stadigt tag om hans nacke.

Men dramat var inte över där. Chauffören tog sig ut ut bussen, hoppade över ett viltstängsel och sprang till skogs. Polispatrullerna som kommit dit började leta men kunde inte hitta honom. Timmar senare tog han själv kontakt med polisen.

– Han väljer att kontakta polisen själv och han är nu misstänkt för vårdslöshet i trafik, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

Chauffören får inte köra för KLT

KLT:s trafikdirektör Christer Holmgren beklagar det som har hänt.

– Det är väldigt olyckligt och det är bara att ber om ursäkt. Vi kommer att jobba för att det inte ska ske igen.

Chauffören är nu tagen ur tjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.