Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn räknar med en besparing på nästan 50 000 kronor per år. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Äppelodlaren byggde egen solcellspark – nu är han självförsörjande på el

Uppdaterad
Publicerad

Björn Idlinge odlar äpplen vid sjön Åsnen i södra Kronoberg. Han investerade i solceller och en elbil. Under årets första fem månader har han sålt el från sina solceller för 18 000 kronor, samtidigt som en stor del av elförbrukningen för verksamheten har gått ned till ett minimum och det är beroende på produktionen från solcellerna.

Precis i utkanten av äppelodlingen står två stora metallställningar som är klädda med nästan 90 solceller som tillsammans producerar omkring 24 000 kwh el per år, el som är fullt tillräcklig för att göra Björn Idlinge och hans företag självförsörjande på el under en stor del av året.

Anläggningen ger även ett rejält överskott av energi som betyder en extra inkomst till verksamheten.

– Det här började som en hållbarhetsfråga för oss och vi startade med detta för tre år sedan för att ställa om till en mer hållbar energiproduktion. Förutom solcellerna har vi jordvärme och vedeldning, men det räcker inte riktigt till så det här var en lönsam satsning, säger Björn Idlinge.

Solcellerna ger en stor vinst

Solcellerna ger på årsbasis en total energiproduktion på 24 000 kwh. Produktionen går ner rejält mellan oktober och februari, men räknat över året så ger det vinst. Han har även bytt ut sin gamla dieselbil mot en med elmotor och det spar också in stora kostnader.

Björn räknar med en besparing på mellan 40- och 50 000 kronor per år för solcellerna och bilen som numera går på el, pengar som underlättar att vara företagare på landsbygden.

– Vi kan använda pengarna för att kunna bli kvar här och utveckla verksamheten i rätt riktning, säger Björn Idlinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer