Foto: Karin Ahlgren

Hundar utbildas i att hitta covidsmitta

Uppdaterad
Publicerad

Michael Hedman driver lite av ett framtidsprojekt där hundar ska utbildas i att lära sig att hitta covidsmitta.

Det är fyra hundar som ingår i det projekt som Michael Hedman håller i sedan i våras. Och den senaste tiden har det gått allt bättre att lära hundarna att skillja på covidsmitta och vanlig förkylning.

– Vi har en träffprocent på mellan 85 och 100 procent på de fyra hundarna som jag har i det här projektet, säger Michael Hedman.

Han pekar på stora fördelar om hundar med hjälp av sina nos kan bidra till att hitta covidsmitta.

– På det sättet skulle man kunna spara resurser genom att låta hunden göra ett första urval. Då skulle vi inte behöva göra så många pcr-tester, säger han.

Används redan i Finland

Hundar med arbetsuppgiften att söka efter covidsmitta används sedan en tid tillbaka bland annat i Finland.

– När vårt projekt är över är hundägarna fria att använda dem där de anser att det kan behövas, som på flygplatser eller sjukhus.

Och Michael Hedman som inte bara utbildar covidhundar är också domare i nosework.

– Noseworken är egentligen ett samlingsnamn för den här typen av hundar som letar efter specifika doftämnen, som narkotikahundar,bomdhundar, minhundar och covid-19-hundar.

Och skillnaden mellan att hitta covidsmitta eller att tävla i nosework är inte så stor.

– För hunden är det en arbetsuppgift och lek. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.