• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Pridefestivalen intar Växjö

Publicerad

Fester, föreläsningar och givetvis en stor parad. Idag invigs Växjös Pridefestival som kommer att fortsätta rulla hela veckan ut. För arrangören Magnus Holm betydde Pride mycket när han själv kom ut.

– Min första Pridefestival var Stockholm Pride, då tittade jag bara på, berättar Magnus Holm, ordförande i Växjö Pride. Det hade en väldigt stor betydelse i min process att acceptera mig själv när jag såg ett tåg med 50 tusen personer som firade kärleken och att alla ska få vara som de är.

Parad och konsert

I Växjö blir det parad först på lördag, från Norrtullsskolan till Linnéparken där det blir konsert med bland annat Panetoz och Mariette. Men schemat är späckat även under veckodagarna, med sammanlagt 75 olika programpunkter.

”Inte bara ett storstadsproblem”

Arrangören Magnus Holm ser en positiv trend i att det dyker upp allt fler Pridefestivaler runt om i landet.

– Det är ett tjugotal städer som har Pridefestivaler just nu, och det är väldigt bra att vi kommer ifrån att det skulle vara ett problem som bara finns i storstäderna, säger han. Ibland tror vi att vi har kommit långt, men ofta hör jag berättelser om människor som är rädda för vad som ska hända om de berättar. Det samhället vill inte jag ha.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer