Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ole Bryde letar efter sin sons ryggsäck nära linbanan i Klavreström. ”Han vill ha den i sin sista resa”, säger han till SVT. Foto: SVT/Ricardo Garcia.

Hans son dog ensam i skogen: ”Polisen prioriterade bort sökandet”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har träffat pappan till den 16-åring som i början av november anmäldes försvunnen och sedan hittades död i skogen norr om Klavreström. ”Polisen prioriterade bort sökandet efter min son”, säger han till SVT.

– Sista gången vi pratade i telefon var på lördagsmorgonen och han lät glad och pigg. Men på söndag gick det inte att nå honom och han kom inte hem som planerat, säger Ole Bryde, pappa till pojken.

Pojken, som är hemmahörande i Skåne, hade åkt till Småland för att testa ziplinebanan i Klavreström. Tanken var att han skulle komma hem på söndagen, men han dök aldrig upp. På söndagskvällen den 3 november anmäldes 16-åringen försvunnen till polisen.

Hemifrån tar sig hans pappa Ole Bryde in på sin sons mobil- och google-konto. Han får då veta att hans son befinner sig ungefär 500 meter från ziplinebanan norr om Klavreström och att han använt reseplaneraren för att åka hem. 

Detta är de sista digitala spåren från 16-åringen, som pappan överlämnar till polisen på måndagen, dagen efter att pojken anmäldes försvunnen.

Polisen: ”Håller sig borta frivilligt”

På måndagen söker polisen efter 16-åringen, bland annat med hundar, men framåt kvällen avbryts sökandet då polisen gör bedömningen att ”det inte föreligger någon omedelbar fara för pojkens liv eller hälsa” och att ”pojken håller sig borta frivilligt”. 

– Vi gjorde en samlad bedömning utifrån vädret, tips från allmänheten som hade sett pojken i området, utrustning han hade med sig och hans vana att vistas i skogen, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen syd.

Dagar efter att pojken hittats pratade SVT med Thomas Delerud som är gruppchef över alla vakthavande i Syd. Och han står då fast vid att polisen gjort en korrekt bedömning i inledningsskedet, då man inte ansåg att det var fara för pojkens liv.

– Detta eftersom han var van att vara i skogen, hade utrustning och telefon med sig och att han hade viss proviant. Dessutom är han 16 år och hade inga fysiska besvär, säger han till SVT.

Övernattade i förråd

16-åringen var scout och hade med sig en stor ryggsäck (85L), liggunderlag, sovsäck och en powerbank till mobilen. Han hade inget stormkök, ingen frystorkad mat och inget tält.

I efterhand har Ole Bryde fått höra från folk på platsen att hans son övernattade i ett öppet förråd i anslutning till anläggningen. Tidigt på söndagsmorgonen ska han sedan ha gett sig iväg mot närliggande skog. Sen tar informationen slut.

Pappan: ”Var fick de detta ifrån?”

Ole Bryde anser att polisens ställningstagande på måndagen blev ödesdigert för sökandet efter hans son. 

– Det var den attityden vi sedan mötte i byn och omnejd, att min son höll sig gömd frivilligt. Det var ingenting som var konstigt. Det var bara en pojke som hade bestämt sig för att vandra i skogen i några dagar. Att min son skulle hålla sig gömd frivilligt, var fick de detta ifrån?, säger Ole Bryde.

Sökandet trappades ner och avslutades under måndagen och den utlovade helikoptern med värmekamera dök inte upp. Skogen i trakten är snårig och besvärlig att leta i och helikoptern hade varit till stor hjälp, menar Ole Bryde. 

– Jag har erfarenhet från sjöräddningen och vet att en helikopter med värmekamera hade hittat honom med en gång, säger han.

Missing people: ”Vi litar på polisens bedömning”

I regel organiserar Missing people sina insatser utifrån polisens bedömning.

– Vi går ofta efter polisens bedömning och vi upplevde detta också som ett frivilligt försvinnande, säger Ann-Louise Gustafsson, verksamhetsledare för Missing people i Kronoberg.

Organisationen reviderade dock sin bedömning allt eftersom dagarna gick utan att hitta något som helst spår efter 16-åringen.

Årets första snö faller

På tisdagen den 5 november har pojken varit anmäld försvunnen i två dygn och årets första snö faller i Kronoberg. Ole Bryne vet att det är bråttom och hyr en egen drönare men lyckas inte få den att flyga och hela försöket misslyckas.

Missing people, frivilliga och släktingar letar med sökhund, drönare och motorcykel.

Tisdagen den 12 november, åtta dagar efter att pojken anmäldes försvunnen, hittas han död i skogen av en person från organisationen Svenska räddningsdrönare. Kroppen låg bara någon kilometer från linbanan.  

Det är inte fastlagt vad pojken dog av och det är oklart vad som hände med pojken i skogen under tiden han var försvunnen, men polisen misstänker inget brott.

Letar efter ryggsäck

Två veckor efter att pojken lämnade sitt hem i Skåne är familjen på platsen och letar efter pojkens ryggsäck som man förmodar är kvar i skogen norr om Klavreström. 

– Jag tror han vill ha den i sin sista resa.

– Jag vill hitta ryggsäcken, säger pappan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer