Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här ett nytt akutsjukhus i Räppe komma att se ut – om politikerna väljer att rösta för det alternativet. Se fler bilder i klippet. Foto: Arkitema/LINK ArkitekturVisa alla (5)
Visa alla (5)

Så blir framtidens sjukhus i Växjö – politikernas två alternativ

Uppdaterad
Publicerad

I början av mars ska regionpolitikerna i Kronoberg ta ställning till om det blir ett helt nytt akutsjukhus i Räppe – eller en ombyggnation av Centrallasarettet i Växjö , CLV. Här är underlaget som ska avgöra vården i årtionden.

På en presskonferens presenterade Region Kronoberg bilder på hur två olika sjukhus kan växa fram i Växjö, en satsning som kommer kosta runt åtta miljarder kronor.

De två alternativen som står emot varandra har arbetats fram under tre års tid. Oavsett vilket som byggs kommer antalet vårdplatser vara samma.

Nytt centrallasarett

Om politikerna skulle satsa på att bygga om det nuvarande sjukhuset CLV skulle spaden kunna sättas i marken först 2024. Ombyggnationen skulle ske i etapper. Helt färdigt skulle det bli först år 2048, enligt beslutsunderlaget.

Fördelen skulle bland annat bli att regionen kan göra stegvisa anpassningar, efter framtidens vårdbehov – och att kostnaderna fördelas mellan fler år.

Nya CLV år 2050 - om det blir av. Foto: Region Kronoberg

Nytt sjukhus i Räppe

Alternativet att bygga helt nytt skulle göra att flytten blir klar betydligt tidigare, år 2029. Men då måste allt fungera perfekt redan från första dagen, från medicinsk teknik till infrastruktur.

Även om slutnotan på investeringen blir ungefär samma, innebär alternativet en ekonomisk smäll med stora summor som ska betalas på en kort tid.

Förslag på nytt sjukhus i Räppe

Regionfullmäktige ska ta beslutet den 2 mars i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya sjukhuset i Växjö

Mer i ämnet