Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är de häktade i utredningen efter dödsskjutningen på Araby

Här är de häktade i utredningen efter dödsskjutningen i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Fyra unga män sitter nu häktade misstänkta för att ha utfört och planerat dödsskjutningen av en 28-årig man i Växjöstadsdelen Araby i lördags. Men vilka är de? Enligt SVT:s kartläggning är tre av de fyra ostraffade eller endast dömda för mindre brottslighet kopplad till narkotika – men en av 18-åringarna dömdes så sent som på torsdagen för ett nytt brott.

Av de två som misstänks för att ha utfört mordet är det framför allt den häktade 18-åringen som har ett digert brottsregister. Han har domar som går tillbaka till 2018, då han endast var 15 år, och dömdes så sent som idag efter ett misslyckat inbrottsförsök hos en städfirma i Växjö i februari i år.

Ett år mellan 2019-2020 tillbringade 18-åringen på ett så kallat SIS-hem, och sedan han kom ut har han vägrat genomföra över 100 timmars ungdomstjänst som tingsrätten dömt honom till. I juni i år omvandlades straffet, och vid tillfället för mordet i lördags var 18-åringen under skyddstillsyn.

Tre av de fyra männen är dömda för olika typer av narkotikabrott de senaste åren, både innehav och bruk. En av de misstänkta medhjälparna är ostraffad sedan innan.

Polisens har tidigare sagt att man arbetar utifrån teorin är att dödskjutningen av 28-åringen var en del i en kriminell uppgörelse på Araby.

Se mer om de häktade männen i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Växjö

Mer i ämnet