Foto: TT

Högre valdeltagande och ökat stöd för SD

Publicerad

Högre valdeltagande och ökat stöd för Sverigedemokraterna. Det blev de största skillnaderna i årets kyrkoval i jämförelse med valet till Växjö stift för fyra år sedan.

Socialdemokraterna och Centerpartiet ser ut att behålla ställningarna som de största partierna i Växjö stift. Detta visade det preliminära resultatet från årets val till stiftet när alla valdistrikt var räknade. 

Med drygt 25 procent av rösterna vinner Socialdemokraterna flest röster i stiftet, Centerpartiet blir andra största parti med 19 procent av rösterna.

Många fler lockades till valurnorna i årets val, drygt 17 procent av de röstberättigade i stiftet i jämförelse med drygt 13 procent för fyra år sedan.

En annan tydlig förändring är att Sverigedemokraterna lockat till sig betydligt fler väljare än i valet 2013.

LÄS MER: Köer till vallokalerna

Då flera partier tangerade förra årets valresultat sticker Sverigedemokraterna ut med en ökning av antalet röster från drygt fem procent till cirka nio procent.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Öppen kyrka – en kyrka för alla, får alla något fler röster i årets val.

Partiet Vägen blev valets stora förlorare. I förra valet fick partiet drygt fyra procent av rösterna. I årets val fick de endast ihop drygt en procent. 

Det slutgiltiga resultatet kommer först i oktober.

Se hela resultatet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer