Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gunilla Hagman och Carola Täck är två av de sammanlagt 35 undersköterskorna som utbildats av räddningstjänsten i Nybro kommun. Foto: SVT/Johannes Widergren

Nu ska hemtjänsten åka på räddningstjänstens larm

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänstens nattpersonal i Nybro kommun har utbildats för att kunna hjälpa räddningstjänsten vid akuta uppdrag som till exempel hjärtstopp, trafikolyckor och mindre bränder.

FIR, första insatsresurs, är ett samarbete mellan hemtjänsten och räddningstjänsten som ska öka tryggheten runt om i Nybro kommun. Sammanlagt har 35 undersköterskor från hemtjänstens nattpatrull utbildats för att kunna rycka ut på räddningstjänstens larm.

Från och med den 24 april är verksamheten igång i full skala, och två av de som då kommer att få nya arbetsuppgifter är Gunilla Hagman och Carola Täck.

– Vi kör mycket ute på landsbygden i vårt arbete och då är vi oftare närmre än räddningstjänsten och ambulansen. Då kommer de att kunna larma oss till att göra en första insats och bedömning, säger Carola Täck.

Bara på nätterna

Eftersom det främst är på natten de extra resurserna behövs kommer det bara att vara då som hemtjänstens personal hjälper räddningstjänsten. Undersköterskorna åker två och två i sina bilar och kommer aldrig åka istället för räddningstjänsten, utan som en första och extra insats.

– Vi har samma system som de har och kommer via SOS Alarm få uppdragen som vi eventuellt väljer att åka på. Våra egna omsorgstagare går ju alltid i första hand, säger Gunilla Hagman.

Först i länet

Idén till samarbetet kommer från räddningschefen i kommunen.

– På västkusten har de kört det här konceptet i några år. Jag tog med mig idén hem till vår kommun och pratade med omsorgen och politikerna som var positiva till det, säger Magnus Lindahl.

Kommer det här ifrån att ni är i behov av extra resurser på nätterna?

Absolut, allt det här är ju för kommuninvånarna och för att de ska få hjälp så fort det bara går.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nybro

Mer i ämnet