Följ med när SVT besöker Högsby för att ta tempen på Sveriges bästa julkommun i coronatider – enligt professor Charlotta Mellander. Foto: SVT

Statistiken visar – Sveriges bästa coronajul firas i Högsby

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har ekonomiprofessor rankat landets bästa julkommuner – men i år är det nya kriterier som gäller och då har listan kastats om rejält. I hjärtat av Småland är det lagom varmt och folktomt – därför koras Högsby till Sveriges bästa corona-jul-kommun, av ekonomiprofessor Charlotta Mellander.

– Det är plojigt, men också roligt att titta på statistiken så här, säger hon.

Varje år brukar professorn Charlotta Mellander kora sveriges bästa julkommun på sin blogg, utifrån nationalekonomiska parametrar: antal barn, tillgång till leksaks- och godisaffärer. Och så ska det vara kallt väder så man får mycket snö.

Åre har rankats högst tre år i rad, men i år är det småländska Högsby som skräller.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

För den här julen är ingenting sig likt. Istället för kall vinter, så räknas nu varmt som bättre (lättare att vara utomhus). Och så ska det vara folktomt.

– Jag har coronaanpassat det eftersom vi kanske måste umgås utomhus med gamla och våra riskgrupper. Ju glesare det är desto bättre är det, säger Charlotta Mellander.

På andra plats i rankingen kommer Strömstad och på tredje plats Skurup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet