Jesper Lidbergs monsterpumpa ”Werner” var överlägsen vinnare på årets skördefest Foto: Tommie Skoog

Här är 857 kilo Werner – Nordens nya monsterpumpa

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen samlades landets största pumpor i Löttorp. Jesper Lidberg från Motala fick alla att häpna när han presenterade ”Werner”.

857 kilo. Så mycket väger Nordens största pumpa genom tiderna. På lördagen presenterades den på pumpatävlingen i Löttorp på Öland. Det tidigare rekordet hölls av finnen Jari Hämäläinen, som hade en pumpa på 716 kilo.

Det är Jesper Lidberg från Motala som odlat bjässen, men trots det är han inte nöjd.

Borgholm

– Nu är målet att försöka odla en ännu större pumpa. Drömgränsen är 2000 pounds, vilket är ungefär 908 kilo, säger han.

Bra gener och en massa vatten

En pumpa som är så stor att man inte kan bära den själv kanske verkar otroligt. Men det handlar inte om någon svartmagi.

– Hemligheten bakom storleken är att odla på ett riktigt bra frö med stamtavla, fröet till denna pumpa kommer från USA och kostar 700 kr styck.

Utöver fröet så krävs det att man beskär den rätt, och så klart att man kan husera pumpan. Han berättar att man behöver ett stort växthus och mängder av gödning. Själv han han använt 100 påsar köpegödsel och fem ton hästgödsel.

– Det går även åt mycket vatten, cirka 250 liter per dygn under sommaren.

Döpt efter amerikan

Pumpan har han döpt efter mannen som han köpte fröet av, Quinn Werner, som själv odlade en jättepumpa i USA 2016.

 Nu ska Jesper Lidberg själv ta tillvara på fröna i sin pumpa.

– Efter tävlingen ska jag ta tillvara fröna som har lika bra gener som moderpumpan. Fruktköttet kommer att bli till gödning i pumpalandet till nästa års pumpaodlande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borgholm

Mer i ämnet