Ida-Lina Magnusson arbetar som behandlare på Familjefrid Kronoberg och möter både våldsutövare och de som utsätts. Foto: SVT

Familjefrid Kronoberg: ”Vi måste våga ta ställning och säga stopp”

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag kommer det kvinnor som blivit utsatta för våld av en närastående till Familjefrid Kronoberg.

– Jag tror att vi fortfarande ser det som ett familjeproblem, men nej det är inget familjeproblem, säger Ida-Lina Magnusson som är behandlare.

Till Familjefrid Kronoberg kommer både de som blivit utsatta för ett relationsbrott men också de som utsätter en närstående för våld, hot, kränkningar och sexuella brott. Men mörkertalet är stort.

– Om man ser något så måste man kunna ta ställning emot det. Det är inte okej att grannen skriker på sin partner eller drar i sina barn ute på gården. Man måste ta ställning och säga stopp och det måste börja hos oss, säger Ida-Lina Magnusson.

Är vi rädda för att säga till?

– Ja, jag tror det. Jag tror att vi fortfarande ser det som ett familjeproblem, men nej det är inget familjeproblem. Vi måste lyfta upp det högre än så, säger hon.

Möter båda sidor

Familjefrid Kronoberg finansieras av Region Kronoberg tillsammans med länets åtta kommuner. Majoriteten av dem som söker hjälp är utsatta kvinnor, runt 170 kommer hit varje år. Mellan 20-40 våldsutövare söker behandling hos dem för sitt våldsbeteende. De flesta är män.

– Det här kan inte vara tabubelagt längre. Man behöver våga ta i den här frågan precis som man gör med missbruk och psykisk ohälsa. För där tycker jag att tabut har brutits upp mer och mer genom åren. Men våldet har vi en bit kvar, säger Monika Nielsen, enhetschef på Familjefrid Kronoberg.

Är du utsatt och behöver hjälp – hit kan du vända dig

Är du utsatt för relationsbrott, som misshandel, sexualbrott, hot eller andra kränkningar kan du höra av dig till Kvinnojouren, Familjefrid eller kvinnofridslinjen. Du kan också höra av dig till polisen om du misstänker att ett brott begåtts.

Självklart kan du som anhörig eller vittne också höra av dig om du tror att någonting inte står rätt till i en relation.

Kvinnojouren Blenda i Växjö når du på telefon 0470- 488 08 på vardagar mellan klockan 9-15. De kommuner som har samverkar med Kvinnojouren Blenda är Växjö, Tingsryd, Alvesta, Uppvidinge och Lessebo.

http://kvinnojourenblenda.se/

Familjefrid Kronoberg som möter både utsatta och våldsutsättare från hela länet kan du kontakta på telefon 0470- 79 60 47

https://vaxjo.se/sidor/stod-och-omsorg/familj-och-foralder/familjefrid-kronoberg.html

Kvinnojouren i Kalmar når du på telefon 0480- 191 55 http://www.kvinnojouren-kalmar.se/

Hultsfred/Vimmerby kvinnojour når du på telefon 0495- 106 19 http://unizon.se/hitta-jour/hultsfredvimmerby-kvinnojour

Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 är öppen dygnet runt. Det är gratis att ringa till Kvinnofridslinjen och numret syns inte på telefonräkningen.

Alternativ till våld (ATV) jourtelefon: 0480-45 09 80

Polisen når du på 114 14 och vid akuta händelse ring 112

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.