Under måndagen besökte en av de morddömda männen platsen där 70-åringen hittades. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Här återbesöker dömde mördaren Markaryd

Uppdaterad
Publicerad

En av de män som dömts för mordet på en 70-årig man från Markaryd förra året besökte idag flera brottsplatser på orten, som en del i den pågående hovrättsförhandlingen.

Det var i augusti 2019 som en 70-årig man från Markaryd hittades död i skogen ett par kilometer utanför orten. Mannen hade anmälts försvunnen nästan två veckor tidigare då han försvunnit i sin bil.

I juli 2020 döms två män till livstids fängelse för mordet och för att ha stulit 70-åringens bil. Domen överklagas till hovrätten, både av de två dömda männen och av målsägarsidan.

Markarydsfallet

Åklagarens begäran

Som en del av den pågående hovrättsförhandlingen har åklagaren begärt syn av brottsplatserna i Markaryd. Åklagaren, de båda männens försvarsadvokater och en av de morddömda männen besökte därför orten under måndagen.

– Jag tycker att det är viktigt att vi är på plats, säger åklagare Gunilla Öhlin.

I övrigt vill hon inte kommentera syftet med besöket i Markaryd, eller vilken betydelse synen har för den pågående förhandlingen i Göta hovrätt.

Besökte tre platser

Gruppen besökte den parkering i centrala Markaryd där 70-åringen parkerat sin bil i samband med att han senast sågs vid liv, den bensinmack strax utanför Markaryd där bilen sågs kort därefter, samt den plats i skogen där 70-åringen hittades död nästan två veckor senare.

– Detta har åklagaren begärt och jag är på plats, men jag vet inget mer än så, säger advokat Tommy Nilsson som företräder en av de dömda männen.

Måndagen var den tredje av totalt fem inplanerade rättegångsdagar. Den sista rättegångsdagen planeras till den 13 oktober.

Fakta

2020-11-04. Den här artikeln har uppdaterats efter att hovrätten frikände de båda männen den 4 november 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Markarydsfallet

Mer i ämnet