Anna Odén och Nongluk Techachai berättar om torghandeln i Växjö under pandemin, se mer i klippet. Foto: SVT

Torghandlarna: Därför fick vi fler kunder under pandemin

Publicerad

I många branscher har försäljningen drabbats hårt av pandemin. Men bland torghandlarna i Växjö ser man istället hur kunder lockas av att handla i friska luften.

– Under pandemin har det varit ganska många här. Jag upplever att de tycker det är skönt att handla utomhus och inte trängas så mycket, säger handlaren Anna Odén.

Och hon är inte ensam om den bilden, flera handlare som SVT Nyheter Småland pratat med i Växjö säger att försäljningen har gått bra under pandemiåret och att många kunder uppskattar att handla ute, där det är lättare att hålla avstånd.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

När SVT frågar torghandlare i Tranås i Jönköpings län ger de samma bild som handlarna i Växjö.

Marknader ställer in

Enligt Växjö kommun har man inte sett några tecken på att torghandeln skulle vara negativt drabbad. Sedan 2019 har tre av de fasta torghandlarna sagt upp sin plats – men det ska inte ha med pandemin att göra.

Samtidigt varnar branschorganisationen Marknadsarrangörers förening för att många företag riskerar att gå omkull, när många marknader runt om i Sverige lägger ner eller ställer in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet