Flera olovliga skogsläger förekommer i Lessebo kommun. Foto: SVT/Simon Vinnardag

Här bor personer i olovliga skogsläger under flera år

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har flera olovliga skogsläger förekommit i södra Sverige. Skogslägren oroar grannar men polisen menar att det inte finns tillräckligt med resurser för avhysningar.

Vi beger oss ut i den småländska skogen utanför Hovmantorp där det förekommit flera olovliga skogsläger som enligt polisen i region Syd blivit allt vanligare i Småland, Blekinge och norra Skåne. Människor bor utan el, toalett och renhållning.

Här i Hovmantorp har flertalet grannar och närboende i snart två år varit frustrerade och oroliga över oväsen, nedskräpning och eldning i skogarna.

Olagliga skogsläger

Grannar vansinniga

– Det är förskräckligt. Det oroar när man inte vet vilka människor som bor och befinner sig i skogen. Visst kan man möta folk som plockar bär. Men när man inte vet känns det mycket osäkert, efter som det inte handlat om en eller två personer utan periodvis mellan 60-100 personer, säger Katarina Elmersson som bor nära skogslägren.

Lagen om allemansrätten säger att det är okej att övernatta med tält eller husvagn i ett dygn. Men i Hovmantorp gränsen överskridits under flera olika tillfällen. Då har markägaren rätt att skicka in en anmälan till polisen och kronofogden, vilket gjordes i juni förra året.

Långa avhysningsprocesser

– Det är ett problem eftersom det hindrar vår verksamhet när folk tar vår mark under lång tid. Vi har vägar öppna för att kunna komma fram med timmerbilar och skogsmaskiner, säger Gisela Björse, resultatområdeschef Sveaskog i Växjö.

Polisen och Sveaskog menar att det rör sig om EU-migranter, bärplockare och i vissa fall drogmissbrukare som bryter mot lagen. Men det är svåra och långa avhysningsprocesser.

Här bor nya ovälkomna campare på Sveaskogs mark i Lessebo kommun. Foto: SVT/Simon Vinnardag

Polisen: Vi prioriterar inte dessa fall

– Problematiken är att komma när bosättarna är där, då de oftast inte är där dagtid utan i stället på tidiga morgnar och nätter, säger Patrik Andersson, förundersökningsledare vid polisen i Tingsryd.

Kronofogden tillsammans med polisen får avhysa personerna i skogslägrena på plats. Men eftersom olovlig camping har straffvärde i böter prioriterar inte polisen avhysningsfall.

– Det är inte ett högt straff i den här typen utav brott vilket innebär att vi inte har så mycket åtgärder vi kan vidta inom polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olagliga skogsläger

Mer i ämnet